Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maisto pramonė

Maisto apdorojimas pasitelkiant FAR-UVC

Maisto apdorojimas UVC spinduliuote – tai ultravioletinių (UVC) spindulių panaudojimas maisto produktams ir gėrimams dezinfekuoti, sterilizuoti ir konservuoti. FAR-UVC Baltics siūlo baktericidines UVC lempas, naudojamas maisto perdirbimo pramonėje, kad maistas išliktų šviežesnis, ilgiau ir apsaugotų maistą nuo kenksmingų patogenų užkrėtimo.

UV maisto švitinimas, maisto ir gėrimų poveikio galinga mikrobus naikinanti UVC energija, yra naudinga daugelio produktų būklei ir saugai pagerinti. Kai jonizuojanti ultravioletinė spinduliuotė praeina per maisto ir gėrimų produktus, energija absorbuojama per cheminius ryšius, kurie kai kuriais atvejais gali būti alternatyva tradiciniam terminiam apdorojimui. Maisto apdorojimas UV spinduliais yra perspektyvus mėsos apdorojimas, sulčių pasterizavimas, produkcijos galiojimo trukmės pailginimas ir su maistu besiliečiančių paviršių dezinfekcija.

UV spinduliuotė jau seniai naudojama paviršių nukenksminimui, oro dezinfekcijai ir vandens sterilizavimui. Cheminiai maisto priedai visada buvo visuomenės rūpestis, o maisto perdirbimas naudojant UV spinduliuotę yra daug žadantis maisto ir gėrimų perdirbimo pramonėje. UV maisto švitinimas yra konservavimo metodas, patvirtintas JAV maisto ir vaistų administracijos, FDA ir JAV žemės ūkio departamento (USDA).

Maisto apdorojimas naudojant UVC spinduliuotę pagerina daugelį maisto ir gėrimų procesų, suteikdamas daugybę privalumų, tokių kaip:

⦿ Neleidžia sudygti bulvėms, svogūnams ir česnakams
⦿ Apsaugo nuo pelėsio ir pelėsio susidarymo ant skysčio-cukraus talpyklų
⦿ Kontroliuoja vabzdžius, kurie užkrečia grūdus, džiovintus vaisius, daržoves ar riešutus
⦿ Lėtina brendimo ir senėjimo procesą
⦿ Išsaugo maistinę vertę
⦿ Prailgina galiojimo laiką ir šviežumą, ypač pieno ir duonos gaminiams
⦿ Sumažina per maistą plintančių ligų, ypač mėsos, paukštienos ir jūros gėrybių, pavojų sveikatai
⦿ Apsaugo nuo listerijų ant konvejerio juostų – didelės mėsos ir gatavų maisto perdirbėjų (RTE) problemų.
⦿ Sumažina mikroorganizmų skaičių prieskoniuose ir žolelėse

Listeria randama žaliuose maisto produktuose, tokiuose kaip perdirbta mėsa, supakuota mėsa, pieno produktai ar daržovės, kurie užteršiami perdirbus maistą. Konvejerių juostų, naudojamų žaliavinio maisto perdirbimo reikmėms, dezinfekcija UV spinduliais išlaiko šiuos kontaktinius paviršius sterilizuotus nenaudojant cheminių medžiagų. Drėgmė dėl cheminio poveikio ir konvejerio juostų valymo gali užteršti maistą ir suirti, kai vandens pagrindu pagaminti tirpalai liečiasi su maistu ir galutine pakuote. Gyvūnai netgi gali nešioti listerijas nerodydami ligos požymių ir gali užteršti žaliavinį maistą.

Maisto apdorojimo UV spinduliuote privalumai

UV spinduliuotės maisto perdirbimo technologijos, be daugelio maisto saugos privalumų, suteikia maisto perdirbėjams daug ekonomiško efektyvumo. UV maisto švitinimas:

⦿ Apsaugo maisto kombainus su aukštesniu saugumo lygiu
⦿ Sumažina užteršto maisto išdavimo riziką
⦿ Pagerina rezultatą, parduodant daugiau šviežio maisto ir mažiau atliekų

Germicidinė UVC technologija sėkmingai naikina patogeninius mikroorganizmus vandenyje, naudojamoje gėrimų gamyboje, nekeičiant skonio, kvapo ar pH. Kitas vanduo, apdorotas baktericidinėmis UVC lempomis, apima vaisių, daržovių, mėsos, jūros gėrybių, kitų maisto produktų ir talpyklų skalavimo vandenį, aušinimo vandenį, išleidžiamą vandenį ir technologinį vandenį. Dezinfekuotas technologinis vanduo gali būti pakartotinai panaudotas praplovimui ir skalavimui.

Ne maisto produktų paviršių sterilizavimas

Germicidinės UVC lempos efektyviai dezinfekuoja pakuotes, pildymo įrangą, konvejerio juostas, transportavimo konteinerius ir darbinius paviršius. Į pakuotę įeina dangteliai, puodeliai, sandarinimo ir pakavimo folijos gėrimams ir šaltos grandinės maisto produktams. UVC technologija gali apsaugoti maistą nuo perdirbimo etapo, pakuojant, siunčiant, sandėliuojant ir vartojant.
Restoranuose naudojamos UVC lempos gali dezinfekuoti stalviršius, maisto ruošimo zonas, komercines virykles ir gartraukius. Virtuvės išmetimo gartraukiuose esanti UVC šviesa neleidžia kauptis riebalams, kad aplinka būtų švaresnė ir saugesnė, o stalviršių sterilizavimo lempos apsaugo paviršius nuo kenksmingų mikroorganizmų.

UVC technologija gali apsaugoti maistą ir gėrimus nuo ūkio iki stalo, pagerinti maisto kokybę visiems vartotojams, o maisto perdirbėjams suteikti geresnį produktą, ilgesnį tarnavimo laiką ir vertę.

lt_LT